Hva er vitsen med TINE Fotballskule for Sandane fotball?

130 barn og 20 instruktørar. 3 dagar i juni. Sandane sin A-lagstrenar, trenarrettleiar og drivkraft i det sportslege arbeidet i klubben har gjort seg nokre refleksjonar. Torbjørn Gran har ordet.

En forelder kommer for å hente sin håpefulle som er med på TINE fotballskole tre dager til ende, og finner ungen hengende opp ned i klatreparken uten verken ball eller mål i umiddelbar nærhet. Ikke har den kommende fotballstjærna en utdanna trener rundt seg heller til å gi det faglige påfyllet, men en jentespiller fra Sandanes J17 lag som er satt til oppgaven å være sammen med 9 åringene disse dagene. To andre spillere legges ekstra godt merke til på den store fotballsletta. De rager tre meter over bakken fordi to instruktører går rundt og leker fly med dem når de sitter på skuldrene. Skulle de i det minste ha en ball i hendene er det uansett altfor høyt og ballen vil gå over mål. Hands ville det også blitt. Ei jente på 11 år henger i skjorta til instruktøren fra herrenes A-lag, og bruker dagen på å mase om når det er pause så hun kan kjøpe is i kiosken. Hun har sparket ballen sin langt ut i åkeren, for der slipper hun å hente den siden det er fullt av brennenesle. Samtidig har venninna fått med seg nabogutten som er to år eldre og ”kjempetøff” på å igangsette en omfattende vannkrig, for fotball skal de i alle fall ikke bruke tida si på når de endelig treffes utenom skoletid! Nei da skal det ertes, flørtes, sprutes vann, ropes og herjes. De skal da vel i alle fall ikke spille fotball! Og skal gutten på 12 år høre etter instruktøren som bare er tre å eldre? Nei det er ikke kult!
JA, hva med instruktørene? De er jo innkalt på dugnad for klubben sin. De har akkurat fått sommerferie og skulle aller helst spilt Playstation hele natta, sjekket opp hverandre på Facebook og sovet til langt på dag. Foreldrene setter jo stor pris på TINE fotballskole som en forlengelse av skoletida, som i at de har barnepass de timene. Da kan de reise på jobb å slippe og ta ut ferietid eller avspaseringstimer, eller de kan vaske huset før familien kommer på sommerbesøk uten å ha disse barna rotende omkring.
Dette er sannheten om TINE Fotballskole tre dager i juni hver sommer...

Da spør jeg meg, hva i all videste verden er vitsen med TINE fotballskole for Sandane fotball?

Kanskje sniker det seg inn en negativ tanke hos instruktørene på 14-20 år når de første arbeidslistene kommer i juni og de faktisk må sette av tre dager av livet sitt til dette. Men de er smarte og dyktige ungdommer! De vet at om det skal bli noe tilbud slik de selv har hatt opp gjennom hele oppveksten med gode opplevelser i rammene av fotball, ja så må de gi noe tilbake! De har selv vært han lille gutten eller jenta som gledet seg mere enn alle til TINE fotballskole, i flere måneder, kanskje et helt år for at de endelig skulle bli gamle nok til å være med! Samtidig var flere av de som i dag er instruktører den gutten som hang opp ned i klatrestativet, eller jenta som brukte dagen på å kaste vann på instruktørene. Noen av dem brød seg døyten om det var baller eller mål på den banen i det heletatt, men de visste at vennene skulle være der! Hva betydde vel fotballer og mål hvis det ikke var noen venner der å ha det kjekt sammen med? De syntes til og med det var stas å få de store guttene og jentene som instruktører. De første årene var det kanskje aller kjekkest å løpe vekk og ikke høre på det som ble sagt, kanskje til og med sparke ballen ut på åkeren, men de siste årene var det kule å få instruktører fra damenes eller herrenes A-lag som instruktører, for de var jo så gode, de var jo best i bygda! Tenk å kunne skryte til søskenbarnet fra Gjøvik på sommerferie at de hadde blitt trent av A-lagsspillerne! For noen var det aller kjekkeste matpausene midt på dagen, for da fikk de Litago og kunne sitte på gresset og tulle og tøyse, og slapp å løpe og bli slitne. Noen var til og med så heldige å ha foreldre som hadde mulighet for å ha litt fri og komme å se på en av dagene, og jammen var bestemor også hjemme i bygda og fikk et glimt av familiens håpefulle! Selvfølgelig gikk skuddet utenfor mål fordi han måtte jo se om pappa så på når han skøyt, men da kunne han jo i alle fall legge seg på bakken og være like skuffet som Tippeligaskuespillerne etter de har skutt ballen over tribunen.

Når instruktørene setter seg ned etter tre intensive dager, får sin velfortjente dugnadspizza og hundrevis av baller, vester og kjegler er ryddet på plass. Når historiene sitter løst rundt bordet om 150 forskjellige skjebner med glede, håp, lyst, gråt, vrede, mestring, motgang, smil, latter og utfordringer på så mange forskjellige nivåer deles, da begynner jeg å ane konturene av hva som er vitsen med TINE fotballskole for Sandane Fotball.

Om noen har et godt utgangspunkt for å gi disse herlige og forventningsfulle barna en god opplevelse så må det jo være ungdommene som er oppvokst med TINE fotballskole. En er 20 år og tenker kanskje at noen like godt kunne vært hjemme fordi de er så uinteresserte, ja så er denne instruktøren perfekt til å være med de som har kommet i en alder hvor de lever og ånder for fotball og bare vil lære, lære, lære. En er 14 år og skjønner godt at noen er lei av kjegleslalåm med ball og ser at de trenger å kjøre litt fly på skuldrene innimellom fotballøktene. En er 17 år og synes fortsatt det er kjekkest med matpausene midt på dagen, for da kan de få Litago og sitte på gresset og tulle og tøyse med barna.

For en bukett av kompetanse for å forstå seg på, og skjønne hver enkelt TINE fotballskoledeltaker sine ønsker og behov! For en fantastisk bukett av energiske og livsglade TINE fotballskoledeltakere til å lære instruktørene å mestre verdens mest uforutsigbare hverdag!

Så, hva er vitsen med TINE fotballskole for Sandane fotball?

Erfaringene, utfordringene, de gode opplevelsene sammen, smilet på butikken, felleskapet og fotballen!

Det er mine forslag.

Torbjørn.